Back to insights

Inzichten: Invloed van marktveranderingen op tech recruitment in 2024

Rick van Eeden8 maanden ago by Rick van Eeden

De tech-industrie blijft zich snel ontwikkelen. In dit artikel onderzoeken we hoe de veranderingen in de markt van invloed zijn op recruitment van tech talent in 2024. Dit doen we met Rick van Eeden, onze Regionaal Directeur.

Het UWV meldt dat het aantal vacatures, dat in juli 2022 zijn hoogtepunt bereikte, in 2023 blijft stijgen. Het werkloosheidscijfer blijft ongewijzigd en bevindt zich op het hoogste niveau sinds januari. De inflatie is gedaald tot bijna het laagste niveau in twee jaar, maar de economie is gekrompen in het tweede kwartaal van 2023. Dit alles duidt op een volatiele economie. Dit komt niet als een verrassing gezien de economische uitdagingen die zijn ontstaan door de oorlog in Oekraïne, hogere rentetarieven wereldwijd en inflatie.

Toch blijft er een tekort aan technologische vaardigheden, volgens McKinsey. Met name in Nederland blijkt een groot aantal vacatures in de techsector moeilijk te vullen. 56% van de vacatures staat open in deze sector, in vergelijking met 47% in Duitsland, 40% in de Verenigde Staten en 44% in Zweden.

Hoewel veel delen van de wereld de afgelopen 18 maanden te maken hebben gehad met talloze ontslagen in de techsector, is de Nederlandse markt grotendeels ongeschonden gebleven.

Volgens het Offerzen Software Developer Report is minder dan 4% van de ondervraagden in Nederland ontslagen, in tegenstelling tot 13,2% in de rest van Europa. Dit wordt ook weerspiegeld in het meest recente Eures-arbeidsmarktverslag, dat in juni 2023 is gepubliceerd. Het rapport noemt Databank- en Netwerkspecialisten en Software- en Applicatie-ingenieurs als 2 van de 15 meest moeilijk in te vullen functies in Nederland.

Dit alles wijst op een zeer veerkrachtige arbeidsmarkt voor tech banen, aangezien bedrijven op zoek zijn naar ervaren IT-specialisten om hun producten en diensten te ondersteunen. In ons artikel belichten we de top 3 marktinzichten en hoe je deze kunt integreren in jouw recruitmentstrategie.

          Het belang van het opleiden van tech-professionals.

          Hoe werken op afstand de skills gap kan verkleinen.

          Hoe automatisering en AI jouw bedrijf veerkrachtiger kunnen maken.

Het tekort aan vaardigheden aanpakken door bedrijven anders te laten nadenken over training

Technologische innovatie gaat razendsnel. Dit betekent dat de vaardigheden van een developer snel verouderd kunnen raken, tenzij ze bijblijven met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is Apache Kafka, dat in 2018 op de tiende plaats stond in meest gebruikte dataoplossingen en in 2022 naar de tweede plaats is gestegen.

Werkgevers kunnen helpen door vaker hun medewerkers te laten bijscholen. Dit kan leiden tot 7% meer kans op promotie én behoud van medewerkers. Bovendien kan het aantrekkelijker zijn voor nieuwe kandidaten om bij jouw bedrijf te komen werken. Daarnaast haal je de nieuwste technologische vaardigheden in huis zodat je kunt blijven innoveren.

Volgens het PWC Future of Work 2030-rapport is er steeds meer behoefte aan bijscholing. In Nederland is het belangrijk om iedereen aan te moedigen om te blijven leren, zodat iedereen een eerlijke kans heeft om nieuwe vaardigheden op te doen, vooral voor banen die meer kennis vereisen. Om dit te laten gebeuren, moeten bedrijven, de overheid en anderen samenwerken om ervoor te zorgen dat we genoeg mensen met de juiste vaardigheden hebben, zowel in de technologiesector als daarbuiten. Als ze dat niet doen, waarschuwt het rapport voor een toename van de huidige mismatch tussen vraag en aanbod.

Dit is iets waar de Nederlandse overheid zich van bewust is. Ze investeren al sinds 2010 in publiek-private samenwerkingen om het beroepsonderwijs en bedrijven te versterken, en in juni 2023 hebben ze 123 miljoen toegewezen voor bijscholing van technologische vaardigheden.

Op afstand werken biedt een geweldige kans om het tekort aan tech-vaardigheden te verkleinen

Na de pandemie noemde 44 procent van de mensen die weer aan het werk gingen flexibiliteit als de belangrijkste reden om terug te keren. Bedrijven investeerden in hun IT-infrastructuur, waardoor mensen vanuit huis konden werken. 

Hoewel remote werken in Nederland al vóór COVID populair was en we altijd bovenaan de ranglijst van landen met remote werkers staan, is dit concept voor veel andere landen nog vrij nieuw. Nederlandse werkgevers kunnen profiteren van deze groeiende gemeenschap van remote werkers over de hele wereld.

Door een "work from anywhere" beleid in te voeren, kun je Nederlandstalige tech-professionals aantrekken die Nederland hebben verlaten of niet in de buurt van jouw kantoor wonen. Zo heb je toegang tot getalenteerde professionals met de juiste vaardigheden.

Thuiswerken maakt je bedrijf aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers en helpt bestaande medewerkers behouden. Mensen zoeken namelijk naar een betere balans tussen werk en privé, en willen minder tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer.

Daarnaast gaf bijna 6 van de 10 werkgevers in een onderzoek van Global Workplace Analytics aan dat thuiswerken hen geld bespaarde en ze dat als een groot voordeel zagen.

Tech-professionals essentieel voor efficiëntie en economische uitdagingen

Met de toenemende druk door hogere rentetarieven en inflatie, kondigen sommige landen, zoals de Verenigde Staten, massaontslagen aan. In Nederland zien we een stabielere economie, maar bedrijven streven nog steeds naar meer efficiëntie.

Björn Loose, partner bij Cavalry Ventures, benadrukt dat ChatGPT bedrijven kan ondersteunen bij het verbeteren van hun productaanbod. ‘‘Bijvoorbeeld door het analyseren van ongestructureerde data of door het automatiseren van SQL-query's, waardoor ze efficiënter kunnen opereren.’’

Het is essentieel om goede IT-specialisten aan te trekken en te behouden. Hierdoor kun je je marktpositie behouden en slimmere processen introduceren door innovatie, automatisering en op tijd gebruik te maken van AI, waar mogelijk.

Hoe we je kunnen helpen met werving in de huidige markt

Heb je behoefte aan inzichten die specifiek zijn voor jouw bedrijf? Wij kunnen advies geven over salarisvergelijkingen, arbeidsvoorwaarden en de beste aanpak om gespecialiseerd IT-talent aan te trekken.

Ons team van IT-recruiters staat klaar om naar jouw wensen te luisteren. Bel ons vandaag nog, en we helpen je graag bij het opstellen van een plan om je team te versterken met de juiste kandidaten.

 

Ontdek meer over de auteur: Rick van Eeden

Deel dit

You may be interested in...

Tech talent: Top tips om het beste tech talent te vinden

Lees nu

Gravitas neemt R2 Group over in Nederland

Lees nu
Volg ons
Contact opnemen

Of registreer hier je CV.

© Gravitas Group 2023Site by
Zoek 20 vacatures

Zoek 20 vacatures